What are the types of tenses? - MyTecNika

Breaking

What are the types of tenses?

TENSE FORMS

Verb য়ে কোনো কাম কৰা বা হোৱা বুজায়। সেই কাম কৰা বা হোৱাৰ সময়কে Tense বা কাল

বোলে। Tense তিনি প্ৰকাৰৰ, যেনে – Present Tense (বর্তমান কাল), Past Tense (অতীত কাল) আৰু

Future Tense (ভৱিষ্যত কাল)।

Types Of Tense :

1. Present Tense (বর্তমান কাল) : যি কাম বর্তমান সময়ত কৰা বা হোৱা বুজায়, তাকে Present

Tense বোলে। সাধাৰণতে Present Tense Verb ৰ মূল ৰূপটো ব্যৱহাৰ হয়। অকল Subject টো 3rd

Person Singular Number হ'লেহে Verb ৰ ৰূপ সলনি হয়। যেনে: I eat rice, He plays in the field

Present Tense চাৰিপ্ৰকাৰৰ, যেনে –

(a) Simple Present Tense   (b) Present Continuous Tense (c) Present Perfect Tense (d) Present Perfect Continuous Tense

2. Past Tense (অতীত কাল) : বর্তমান সময়ৰ আগতে বা অতীতত সম্পাদিত হোৱা কোনো কাম

বা অৱস্থাৰ কথা বুজাবলৈ Past Tense ব্যৱহাৰ কৰা হয়। Past Tense ত Verb ৰ ৰূপ সলনি হয়। যেনে

Nayan was a good boy, I ate rice, She sang a beautiful song. Past Tense চাৰিপ্ৰকাৰৰ, যেনে-

(a) Simple Past Tense (b) Past Continuous Tense (c) Past Perfect Tense (d) Past Perfect Continuous Tense

3. Future Tense (ভৱিষ্যত কাল) : যি কাম পিছলৈ বা ভৱিষ্যতত কৰা হ'ব, তেনে কামৰ কথা

বুজাবলৈ Future Tense ব্যৱহাৰ কৰা হয়। Future Tense ৰ বাবে Verb ৰ কোনো বেলেগ ৰূপ নাই। মূল

Verb ৰ আগত Shall বা Will বহুৱাই দিলেই Future Tense হয়। যেনে – I shall run, They will play

football, He will eat rice.

Future Tense চাৰিপ্ৰকাৰৰ, যেনে –

a) Simple Future Tense  (b) Future Continuous Tense (c) Future Perfect Tense

(d) Future Perfect Continuous Tense


1. My friends (see) the Prime Minister yesterday.

Ans: My friends saw the Prime Minister yesterday.

He (drive) fast when the accident occurred.

2. Ans: He was driving fast when the accident occurred.

3. I (see) a bird in the sky now.

Ans: I see a bird in the sky now.

4. I (have) my dinner an hour ago.

Ans: I had my dinner an hour ago.

5. Ice (float) on water.

Ans: Ice floats on water.

6.We (enter) the class room before the teacher came in.

Ans: We had entered the class room before the teacher came in.

7. We reached home after he (arrived).

Ans: We reached home after he had arrived.

What is she doing ? She (cook) food.

8. It has been raining since eight o'clock.

Ans: What is she doing ? She is cooking food.

9. I (wear) this coat for very long. It still looks quite new.

Ans: I haven't worn this coat for very long. It still looks quite new.

10. I could fly, if I (be) a bird.

Ans: I could fly, if I were a bird.

11. His master (never) angry with him even when he is late.

Ans: His master is never angry with him even when he is late.

12. It (rain) since eight o'clock.

13. I (have) my dinner half an hour ago.

Ans: I had my dinner half an hour ago.

14. Water (flow) downward.

Ans: Water flows downward.

15. Azad (get) up from bed early everyday.

Ans: Azad gets up from bed early everyday.

16. He always (say) very little when there are strangers present.

Ans: He always says very little when there are strangers present.

17. As you go out, make sure that the fire in the kitchen still (burn).

Ans: As you go out, make sure that the fire in the kitchen is still burning.

18. She (be) in Kolkata since 1990.

Ans: She has been in Kolkata since 1990.

19. Arup (work) hard daily.

Ans: Arup works hard daily.

20. I wish I (can) help you.

Ans: I wish I could help you.

21. At this time tomorrow they (play) in the garden.

Ans: At this time tomorrow they will be playing in the garden.

22. He (finish) his work before I came.

Ans: He had finished his work before I came.

23. Fortune (favour) the braves.

Ans: Fortune favours the braves.

24. He (walk) across the road when a scooter hit him.

Ans: He was walking across the road when a scooter hit him.

25. The bus usually (arrive) here at 5 o'clock.

Ans: The bus usually arrives here at 5 o'clock.

26. Mr. Kalita (not come) yet.

Ans: Mr. Kalita has not come yet.

27. Everybody (love) his motherland.

Ans: Everybody loves his motherland.

28. I (not see) John this week.

Ans: I have not see John this week.

29. I thanked me for what I (do).

Ans: I thanked me for what I had done.

30. You must not leave this place until you (finish) the work.

Ans: You must not leave this place until you have finished the work.

31. He (be) here for the last three weeks.

Ans: He was here for the last three weeks.

32. I (wait) for you since 8 a.m.

Ans: I have been waiting for you since 8 a.m.

33. Birbal (not come) back from the market yet.

Ans: Birbal has not come back from the market yet.

34. The boy jumped off the bus while it (move).

Ans: The boy jumped off the bus while it was moving.

35. He (kill) in an accident last year.

Ans: He was killed in an accident last year.

36. We shall wait here until he (come) back.

Ans: We shall wait here until he comes back.

37. If you (go) right then, you could catch the train.

Ans: If you went right then, you could catch the train.

38. The school time is over, the peon (ring) the bell.

Ans: The school time is over, the peon is ringing the bell.